hjemlignemlig.dk

Magasinet om hus og have

IHC Wireless trådløs stikkontakter fra Lauritz Knudsen

IHC Wireless – en vej til trådløse stikkontakter

18. marts 2016 Emil Blücher 0 Comments

Måske har du stødt på IHC Control fra Lauritz Knudsen før. IHC er et intelligent elsystem, som kan styre alt fra gulvvarme til alarmsystemer. En IHC-løsning koster noget mere end en almindelig elinstallation, og ses primært i helt nybyggede huse.

IHC Wireless derimod, er et noget mere simpelt system, som udover at kunne fungere med almindelig IHC, også har mulighed for at køre for sig selv. Med IHC Wireless kan du med relativ simple midler, få mulighed for at fjernstyre dine stikkontakter og lampeudtag. Dette betyder at du kan sætte ekstra kontakter op hvor du nu måtte have behov, samt programmere dine stikkontakter til at tænde, slukke eller dæmpe flere lamper på én og samme gang. Og som en relativ vigtig ting, kan du installere IHC Wireless kontakter uden at du bliver ruineret.

I artiklen her vil vi se nærmere på hvordan IHC Wireless fungerer, og sammenligne systemet med Philips Hue, som har nogle af de samme fordele som IHC Wireless.

Hvordan virker IHC Wireless?

IHC Wireless fungerer ved at du installerer en eller flere senere og modtagere i dit system. En sender kan eksempelvis være et såkaldt batteritryk, som basalt set blot er en fjernbetjening. Batteritrykket er udformet som en batteridrevet afbryder, som du klistrer på væggen, køleskabet eller hvor du nu måtte ønske en kontakt. En modtager derimod, kan eksempelvis være en trådløs stikkontakt eller et lampeudtag med relæ.

Vælger du eksempelvis at installere en IHC Wireless Stikkontakt samt et IHC Wireless Batteritryk, har du både mulighed for at betjene stikkontakten manuelt ved tryk på kontaktens on/off-knap, men har samtidig mulighed for at fjernstyre kontakten ved hjælp af batteritrykket. Dette er systemets mest simple programmeringsform, hvilket går under betegnelsen “kontrollink”. IHC Wireless giver dog også mulighed for mere advanceret programmering, hvor flere lys- og elenheder enten tænder og slukker på én og samme tid. Sidstnævnte form for programmering kaldes scenarielink.

Selve programmeringen af IHC Wireless, foretages ved at løfte tangenten (kontaktens plastikcover) af. Herefter indstilles de enkelte kontakter til at snakke sammen, blot ved at benytte de knapper og den lysdiode, som er at finde her. Dette betyder også, at IHC Wireless hverken skal bruge WiFi, en central styreenhed eller løbende firmwareopdateringer. Dette skulle meget gerne betyde, at dit system kommer til at køre stabilt, og uden alt for mange udefrakommende ting som kan gå galt.

Fordele ved systemet

  1. Mulighed for at fjernbetjene flere fjerntliggende kontakter og lampeudtag på én og samme tid
  2. Mulighed for at dæmpe belysningen (ved valg af korrekte enheder og belysningskilder)
  3. Mulighed for at udvide systemet med yderligere batteritryk (fjernbetjeninger/kontakter) i takt med at nye behov opstår
  4. Kan benyttes i eksisterende installationer, uden at der skal trækkes nye elkabler
  5. Hovedparten af elementerne i IHC Wireless kan installeres uden autorisation, hvilket gør at du sparer elektrikerens arbejdsløn
  6. Relativ nem og simpel installation
  7. Uafhængigt af WiFi og systemopdateringer

Lysdæmpning og scenarielink

En af de smarte ting ved IHC Wireless, er at flere af systemets elementer kan bruges til at lave et setup, hvor man kan dæmpe sin belysning. Frem for at dæmpe hver lampe fra gang til gang, som du ville gøre med en normal lysdæmper, er det smarte ved IHC Wireless, at du kan gemme dæmpningsindstillingerne ned på en af knapperne på din sender. Dette betyder, at du eksempelvis kan lave en indstilling til hyggebelysning i stuen, hvor lyset ved dit TV er tændt på 25 % lysstyrke, loftlampen 50%, samt standerlampen 75% lysstyrke. Samtidig kan du med fordel indstille en af de andre knapper på din modtager, til at slukke alt lys i stuen på én og samme gang. Ja, du kan endda placere et batteritryk ved din hoveddør eller ved din seng, hvor du kan lave en “sluk alt”-knap, som slukker alt belysning på alle Wireless-enheder. Så bliver det vist ikke nemmere. Hele teknikken bag at programmere flere enheder til at reagere på et enkelt tastetryk, går under betegnelsen scenarielink.

IHC Wireless enheder

I afsnittet her, vil vi se på de mest populære enheder som findes i IHC Wireless-serien. De enkelte modtagere og sendere fås i henholdsvis hvid, lysegrå og koksgrå.

  • IHC Wireless Stikkontakt (modtager). Modtageenhed som udover at kunne fjernstyres, også kan betjenes direkte ved hjælp af tænd/sluk-knappen. Fylder 1,5 modul (7 cm i højden), og må udskiftes uden autorisation, blot at du har en HFI eller HPFI-afbryder. Stikkontakten kræver at der er jordforbindelse. Fås for ca. 600,- DKK stykket.
  • IHC Wireless Lampeudtag (modtager). Med et trådløst lampeudtag, kan du styre de tilsluttede lamper uden manuelt at skulle trykke på en gammeldags afbryder. Ønsker du at opsætte lamper et sted hvor der ikke er et eksisterende lampeudtag, er du dermed ikke afhængig af at skulle fræse hele væggen op, hen til det sted hvor du vil betjene dine lamper fra. IHC Wireless Lampeudtag fås enten med relæ (simpel tænd/sluk-funktion) eller med lysdæmper. Bemærk at disse lampeudtag ikke kan styre alle former for LED- og sparepærer, samt at lampeudtagene skal monteres af en autoriseret elinstallatør. Fås for ca. 550-700,- DKK pr. enhed.
  • IHC Wireless Mobil Stikkontakt (modtager). Flytbar stikkontakt med samme udformning-, og på størrelse med et klassisk tænd/sluk-ur. Gør det muligt at opnå trådløs betjening, uden at du skal skifte selve din stikkontakt. Den mobile stikkontakt fås både med og uden dæmpefunktion, hvoraf førstnævnte mobile stikkontakt ligeledes fungerer til dæmpning af en række LED- og sparepærer. Fås fra ca. 800,- DKK alt efter ønsket model.
  • IHC Wireless Batteritryk (sender). Den mest benyttede sendingsenhed, grundet den store fleksibilitet som produktet giver. Opsættes med klæbepuder eller skruer, hvorved at batteritrykket kan placeres på alt fra betonvægge til glasvægge og almindeligt inventar. Fås med hhv. 2, 4 og 6 knapper, hvoraf enhederne med 2 og 4 knapper passer i 1 modul, mens enheden med 6 knapper passer til et 1,5-modul. Selve knapperne kaldes “tangenter”, og kan købes online på Lauritz Knudsen’s webshop. Her vælger du let hvilke symboler eller hvilken tekst, som du ønsker på de enkelte tangenter, hvorefter tangenterne specielfremstilles til dig med laserindgravering. Dette lyder umiddelbart dyrt, men en enkelt tangent (til to knapper), fås i skrivende stund til blot 18,- DKK.
  • IHC Wireless Kombienheder (sender og modtager). En kombienhed er ideel til at erstatte en eksisterende afbryder, såsom et gammeldags lampeudtag som styres med en afbryder. Udover at styre selve lampeudtaget (som din gamle afbryder også gjorde), har du mulighed for at bruge 2 af kombienhedens 4 knapper, til at styre andre IHC Wireless enheder. På samme måde har andre enheder adgang til at styre modtageenheden i din kombienhed. Som LK’s andre modtagerenheder, fås kombienhederne ligeledes med almindeligt relæ, samt med relæ med indbygget dæmpefunktion. Visse kombienheder må benyttes til afprøvede LED- og elsparepærer (kombienhed Allround), mens andre kombienheder ikke kan benyttes til dæmpning af eksempelvis LED-belysning. Du kan dog glæde dig ved at du gerne selv må installere dine kombienheder.

Udover ovenstående 5 produkter, består LK IHC Wireless serien ligeledes af jalousi-enheder (til fjernstyring af gardiner), universalenheder (modtageenhed), fjernbetjninger, nøgleringe og særskilte lysdæmpere.

Video: Sådan skifter du til en trådløs stikkontakt

Video: Programmering af IHC Wireless

IHC Wireless vs. Philips Hue

Philips Hue er navnet på Philips intelligente belysningssystem. Konceptet går ud på at selve elektronikken sidder i selve dine pærer, samt i egentlig Philips Hue lamper. Via en smartphone-app, kan du så styre hvilke lamper der skal tændes, samt styre farven som du ønsker på de enkelte lamper (på pærer som understøtter dette). Systemet kan forbindes til internettet, hvorved at man kan opsætte regler, som eksempelvis gør at lyset automatik tænder og slukker når du nærmer dig dit hjem, eller at lyset eksempelvis automatisk tænder ved solnedgang.

Du har også mulighed for at kombinere dine Philips Hue-lamper med fysiske kontakter, som kan programmeres til bestemte programmer som tænder flere lamper af gangen. Denne indstilling minder meget om hvad du kan opnå ved hjælp af et scenarielink på IHC Wireless.

Meget kort fortalt, er Philips Hue noget mere gadgetpræget, end en simpel løsning med IHC Wireless. Omvendt har systemet også en række begrænsninger, i og med at du altid skal have tændt for dine pærer, for at kunne betjene dem. Dermed kan du ikke betjene dine lamper ved hjælp af dine almindelig stikkontakter, og skal dermed tænder og slukke via en app, eller alternativt supplere med Philips Hue kontakter, for at kunne bruge dit system. Dette gør, at du principielt vil få dobbelt så mange kontakter på dine vægge, hvis du ønsker at betjene dine lamper uden nødvendigvis at skulle bruge din telefon eller din tablet.

Af andre ulemper kan nævnes, at du ikke frit kan vælge hvilke lamper som du ønsker at gøre brug af i dit belysningssystem. Har du spots installeret i dit hus allerede, er det således ikke sikkert at du overhovedet har mulighed for at erstatte belysningskilderne med Phillips Hue pærer – og hvis du har, er du næsten garanteret en større udskrivning til nye pærer.

En anden vigtig pointe, er at Philips Hue primært er tiltænkt pærer. Dermed har du ikke mulighed for at fjernstyre en stikkontakt som er tilsluttet andet end en belysningskilde, som det eksempelvis er tilfældet med IHC Wireless. Ønsker du dermed at kunne slukke alt fra standerlamper til strygejern og standby-slugere i form af IT-udstyr, er der ingen vej udenom IHC Wireless.

Konklusionen må derfor være, at Philips Hue er et fornuftigt valg til dig som vil i gang med intelegent styring af få belysningskilder, samt til dig som godt kan lide gadget-elementet som Phillips Hue til fulde opfylder. Ønsker du derimod simpel kontrol af mange belysningskilder uden så meget fis og ballade, er IHC Wireless vejen som du bør gå. Husk dog på at begge systemer godt kan kombineres. Det fungere blot ikke optimalt, når Philips Hue-enhederne får afbrudt strømmen.

Foto: Copyright Lauritz Knudsen

Previous Post

Next Post

Skriv et svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *