Guide: 4 ting du bør overveje før du indretter soveværelset
22. maj 2016 Redaktør 1 0 Comments
Det er nok det rum i dit hjem, du tilbringer mest tid i: soveværelset. Selvom det er et rum vi som regel kun træder ind og ud ad en gang om dagen, er soveværelset oftest det rum vi kommer til at opholde os i længst tid. Netop derfor et det essentielt, at man gør sig nogle grundige overvejer inden man indretter sit soveværelse for at sikre den bedst mulige komfort og ikke mindst nattesøvn. I guiden her, vil vi derfor komme med et par råd til, hvordan du kan indrette dit soveværelse mest optimalt.
Find en seng der passer til din krop
Lad os starte med det allervigtigste: sengen! Sengen skal være stjernen i dit soveværelse – udover dig selv selvfølgelig. Det er i den du kommer til at tilbringe det meste af din tid i dette rum. Derfor er det vigtigt, at du finder en seng, som kan give dig den bedst mulige komfort. I denne forbindelse er det især vigtigt at tænke på sin ryg. Rigtig mange danskere døjer hver dag med rygproblemer i støre eller mindre omfang, og netop derfor er det vigtigt at sørge for at man finder en seng med den helt rette madras, der giver den helt rigtige støtte.
Der er som bekendt både mange forskellige senge og madrasser på markedet fra traditionelle senge til elevations senge og over springmadrasser til box- og topmadrasser og meget mere. Her er det vigtigst at du tænker på din krop. Brug derfor god tid på at teste forskellige kombinationer, og hvis du har haft ryg-problemer tidligere, så konsulter dig eventuelt med din læge på forhånd.
I sidste ende kan det sagtens betale sig investere i en ordentlig kvalitetsseng og madras – du kommer jo til at ligge på den mange år frem, så dine penge vil være givet særdeles godt ud.
Find den helt rette temperatur
Det næste der er vigtigt at tænke på er temperaturen i rummet. Som nævnt før, er soveværelset ofte et rum man kun træder ind og udad en gang om dagen. Det betyder, at værelset oftere vil være køligere end de andre rum i huset. Det bør det også være. Ifølge søvnforskere sover de fleste mennesker bedst i temperaturer imellem 15-22 grader – i modsætning til resten af huset hvor temperaturen typisk ligger imellem 24-26 grader. Grunden til at temperaturen skal ligge i dette leje er, at vi producerer en del varme og mister en del væske imens vi sover – hvilket en køligere temperatur hjælper til at afbalancere. Hvis du skruer højt op eller for langt ned for temperaturen, vil kroppen skulle bruge mere energi på at enten varme sig op eller køle sig ned, hvilket vil påvirke din nattesøvn negativt.
Overvej silke eller bambusdyner i stedet for gåsedun
Nu hvor du har styr på sengen og temperaturen, er det tid til at overveje, hvilken dyne og hvilke puder du skal have. Langt de fleste danskere foretrækker dyner med naturligt fyld. Det kan være enten dun eller fjer, som fungerer som en rigtig god isolator, der er med til at give dig en god varme om vinteren.
Til gengæld bliver dette problematisk om sommeren, når det bliver varmt. Dette kan du selvfølgelig imødekomme ved at købe en sommerdyne, eller du kunne overveje at skifte dundynerne ud med enten silke- eller bambusdyner.
Fordelen ved både silke- og
bambusdyner er, at de er bedre til at absorbere fugt end traditionelle dyner, så man aldrig føler sig for varm eller kold. Dette gør også, at huden har lettere ved at ånde igennem dynerne. Desuden består begge dyner af mere naturlige materialer, hvilket gør at de er langt mere allergi-venlige end dundyner. Og som en sidste ting så tåler ingen af dynerne at blive vasket, men da de er bedre til at håndtere fugt, er det nok blot at lufte dynerne et par gange om året – gerne i solskin – for at holde dem friske!
Både silke- og bambusdyner kan koste lidt mere end en traditionel dundyne, men som nævnt før er so-veværelset værd at foretage en ekstra investering i.
Ud med fjernsynet og mobiltelefoner
Nu har jeg efterhånden forklaret, hvad der burde være i dit soveværelse og hvilke overvejelser du bør gøre dig, så derfor vil jeg her til sidst komme med par ting der ikke burde indfinde sig i et soveværelse.
Rigtig mange danskere har både fået installeret fladskærme i soveværelset og har en mobiltelefon lig-gende på natbordet. Hvis du vil opnå den bedst mulige nattesøvn, burde du skille dig af med begge dele!
Fladskærme udsender oftest et klart lys, som er med til at holde dig vågen. På den måde modvirker du din naturlige træthed og mange undersøgelser har før vist, at det er bedst helt at holde sig fra fjernsyn- og computerskærme op til en time før man går i seng – hvis man gerne vil falde hurtigt i søvn. Skift i stedet fladskærmen ud med en bog, hvis du absolut skal underholdes inden du lukker øjnene i.
Det samme kan siges om både smartphones og tablets. De fleste har dem liggende ved siden af sig på natbordet. Men ligesom fladskærme er smartphones ofte med til at forstyrre ens nattesøvn, når der løbende tikker mails, beskeder og opdateringer ind i løbet af den sene aften og tidlige morgen. Læg den i stedet ud i køkkenet og brug et gammeldags vækkeur når du skal op
.