hjemlignemlig.dk

Magasinet om hus og have

Nemme løsninger til at få mere lys i dit hjem

23. februar 2017 Redaktør 1 0 Comments

Vejret er for tiden trist og gråt, og det er nemt at blive i dårligt humør af dette. Når man endelig kommer hjem efter en lang dag, kan det derfor være rart at blive omgivet af lysere og opløftende omgivelser, da det har en positiv indvirkning på vores humør og sundhed samt indeklimaet i vores hjem.

Men der er tidligere lavet undersøgelser, der viser, at mange danskere har for lidt og for dårligt lys i deres hjem – og meget af vores energiforbrug samtidigt bliver brugt til opvarmning og lys i boligen.

Det kunne derfor være skønt i stedet at udnytte den naturlige dagslys i højere grad – og der er mange gode grunde til at skabe et mere naturligt lys i boligen. Heldigvis er der flere muligheder, du kan overveje, for at forbedre lysindfaldet og skaffe nye lyskilder.

 

Tilpas boligens indretning

Det kan godt være, du holder meget af dine mørke lædersofaer eller det store, tunge skab, som står i stuen, men de gør intet godt, når det kommer til at skaffe mere lys og luft. Har du samtidigt for mange ting stående rundt omkring, kan det hurtigt påvirke helhedsindtrykket og få rummet til at virke mørkt og rodet. Sørger man i stedet for at investere i en smule mindre og lysere møbler og derudover ikke har alt for mange ting stående, kan det give et rum en ekstrem skøn og lys effekt.

Derudover er det en fordel at vælge maling i lyse farver, da disse lyse farver reflekterer mere lys og derved øger lysets styrke – hvilket mørke overflader ikke gør. Både loft, gulv og vægge, der er i lyse farver, bidrager derfor ekstremt meget til en mere lys og venlig bolig.

 

Tilføj nye vinduer og døre

Det er ikke altid sikkert, at dette er en mulighed, man lige kan tage til sig, men ikke desto mindre kan det være en løsning for nogle.

Selv mindre rum kan virke utrolig store, hvis man sørger for, at den rette mængde lys kommer ind på naturlig vis. Der er mange måder, hvorpå man kan sikre sig dette. Eksempelvis kan du indsætte døre med store vinduer af glas, der eksempelvis kan erstatte trædørene i entreen. Også franske døre og facadedøre kan bidrage og give rummet et mere lys og luftigt indtryk.

Også de rigtige vinduer kan gøre en kæmpe forskel, men de kan selvfølgelig hurtigt blive et større projekt og kræver lidt større midler. Der er blandt andet ovenlysvinduer og gulv-til-loft vinduer, som kan gøre en kæmpe forskel for et givent rum. Det kan godt lyde som en gennemgribende renovering, men regner man med at bo i boligen i længere tid eller vil øge boligens værdi, er det en mulighed. Hyrer du eksempelvis polske håndværkere kan noget af prisen blive skåret fra, og projektet kan gøres en smule billigere.

 

Slå en væg ned

Er der nogle steder, hvor en væg er med til at skabe mørke og forhindrer det naturlige lys i at komme ind, er det også en mulighed at slå en væg ned. Det kan lyde lidt drastisk, men det er noget, der virkelig kan være med til at åbne op for nogle rum, og ikke bare give et rum et helt andet lysfald, men hele boligen i sig selv.

Lige meget hvilke tiltag, du vælger at benytte for at lysne din bolig, er der ingen tvivl om, det er noget, du vil blive glad for og som vil have mange positive effekter.

Previous Post

Next Post

Skriv et svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *