hjemlignemlig.dk

Magasinet om hus og have

Sådan banker du din elregning i bund: 4 simple tips

25. oktober 2016 Redaktør 1 0 Comments

En nylig undersøgelse lavet af hjemmesiden Bolius viser at næst efter beliggenhed så vægter danskere energieffektivitet højest når de skal vælge en ny bolig. Og det er med god grund for i de seneste år er der kommet en lang række nye teknologier som har kunnet forbedre energieffektiviteten markant i danske hjem og derfor er det vigtigt at din bolig ikke spilder store mængder energi hvert år hvis du fortsat vil have en god pris for din bolig i sidste ende. Heldigvis er det både nemt og hurtigt at banke elregningen i bund og derfor kommer der her fire simple tips.

1: Skrift dine termostater ud med moderne termostater

Det første man bør gøre hvis man hurtigt vil have en mindre elregning er at udskifte sine gamle termostater. Disse findes blandt andet på gamle radiatorer. Ifølge flere undersøgelser af Danfoss er de fleste termostater ældre end 25 år i de fleste danske hjem. Ved at skifte sin gamle termostat ud med en moderne automatisk termostat kan man spare op til 20% på sin elregning. Dette kan lykkedes først og fremmest fordi at moderne termostater selv kan tilpasse temperaturen i hjemmet alt efter om folk er hjemme og om vinduer eller døre står åbent. I dag bliver det spildt en masse energi fordi radiatorer skal stå på den samme temperatur i løbet af dage imens man er på arbejde, da det er de færreste der foretrækker at komme hjem til en kold bolig.

2: Sørg for at din bolig er ordentligt isoleret – tjek dine mure, tag og vinduer

En anden ting som er afgørende ens boligs energiforbrug er hvor godt boligen er isoleret. Rigtigt mange danske huse er bygget i både 1960’erne og 1970’erme og derfor er der mange der i dag ikke er godt isoleret. Disse problemer gælder både udvendige mure og tage der ikke er isoleret samt ikke mindst vinduer der er utætte. Vinduerne og tagene kan man nemt ordne. Man kan enten vælge at udskifte sine vinduer eller man kan få lagt nogle ekstra lister ind der sørger for at vinduerne lukker til. Derudover bør man inspicere sit tag for at sikre at der ikke er utætheder. Dette kræver kun at man har en stige ved hånden. Alternativt kan man kontakte fagfolk hvis man finder store mangler på ens bolig.

Men udover disse to ting bør man overveje at investere i at få sin bolig efterisoleret. Dette kan koste op til 40.000 kroner og selvom det lyder dyrt så kan man spare op til 20.000 kroner om året ved at gøre det og derfor er det penge du hurtigt får tjent hjem igen.

3: Brug en el-spare skinne til dine elektroniske apparater

En sidste og noget billigere ting man kan gøre er at investere i en el-spare skinne. En el-spare skinne koster mindre end 100 kr., men kan spare dig for mange hundrede kroner om året.

En el-spare skinne fungerer som en almindelig forlængerledning med stikdåse og sikrer, at når du slukker for computeren, så slukker du samtidig for skærm, printer, modem, scanner, højtalere m.v. Der går en tynd ledning fra el-spare skinnen op til din computerens USB-port, som gør, at udstyret automatisk slukkes, når du slukker for computeren. Hvis du selv mangler nogle kabler til at binde det hele sammen kan du finde det  på denne side.

4: Skift dine gamle hvidevarer ud

En fjerde ting man kan overveje at gøre hvis man hurtigt vil skære en luns af ensretningen er at skifte sine gamle hvidevarer ud. her er der især penge at spare ved at udskifte frysere og køleskabe. Disse to hvidevarer er de to største energislugere i en typisk dansk husholdning da det tager meget energi at skulle holde den samme lave temperatur.

Udover hvidevarer kan man også overveje at skrue ned for lysstyrken på sin tablet og sin smartphone. Dermed holder deres batterier længere og bliver endda ladet hurtigere op. Eventuelt kan man også skifte sit batteri i sin IPhone eller tablet, hvis man gerne vil have dem til at holde længere. Hvis dette lyder som noget for dig, kan du få hjælp til det her.

Vi du søger flere gode boligråd så har vi tidligere her på siden skrevet en artikel om hvordan du kan vedligeholde din bolig for en lav pris. Den kan findes her.

Previous Post

Next Post

Skriv et svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *