hjemlignemlig.dk

Magasinet om hus og have

Boligguide: 5 ting du bør være opmærksom på når du køber bolig

28. juli 2016 Redaktør 1 0 Comments

Boligmarkedet er for øjeblikket brandvarmt herhjemme og i de fleste landsdele handles til de samme eller endda til højere priser end det var tilfældet i 2008 inden finanskrisen gjorde sit indtog. Men netop når boligmarkedet er brandvarmt som lige nu, er der ekstra grund til at slå kold vand i blodet, for et huskøb er for mange den største investering man kommer til at lave, og derfor er det vigtigt at sikre sig at det hele kommer til at forløbe så glat som muligt. Så hvis du selv er på vej ud for at købe bolig, så kommer der her en kort guide til 3 ting som man skal være opmærksom på når man køber bolig.

1: Lånetype – fast eller variabel rente?

Det første man bør have styr er hvorvidt om man gerne vil have en lån med fast eller variabel rente. I disse to tilfælde er det værd at bemærke, at de fastforrentede lån i det sidste år har svinget imellem 2-3,5%. Renterne bestemmes herhjemme af de internationale markeder, og økonomisk usikkerhed får renterne til at falde til jorden. Et fast forrentet lån til 2% eller lavere skal derfor betragtes som ekstremt billigt. På den anden side, så er de variable renter langt lavere og her kan man lige nu komme til at betale under 1% i årlig rente. Her er faldgruben dog, at man ikke ved hvor lang tid man kommer til at betale denne rente. Det kan være 1, 2, 3 eller 5 år, afhængig af hvilket lån man har tegnet. Men historisk set har det altid været billigst at tage det variable lån, netop fordi at krisetider får de variable renter til at falde til noget nært 0. Udover lånet så husk at der fra begyndelsen af 2015 er indført nye regler der betyder, at man skal kunne lægge 5% af ens hus eller lejligheds købssum.

2: Husets stand – få lavet en uvildig vurdering

Efter at have lagt sig fast på hvilken finansiering man ønsker sig til ens drømmehus, er det næste man skal have helt styr på husets stand. Mange førstegangskøbere har svært ved at holde hovedet koldt, når de står ansigt til ansigt med deres drømme hus. Men her er det vigtigt at man er særligt opmærksom på blandt andet badeværelser og eventuelle kældre, da det oftest er her der er mulighed for oparbejdning af fugt. Derudover kan det også være en god ide at tage et ekstra kig på taget, da det kan komme til at koste mange tusinde kroner at delvist udskifte eller lægge et helt nyt hvid der er mange defekte tagplader. Hvis man gerne vil være på den sikre side, er det også en god ide at medbringe sin egen uvildige bygges sagkyndige til inspektionen af huset. For ikke at komme til at skulle hæfte for skader der ikke bliver fundet ved inspektionen og udarbejdelsen af tilstandsrapporten, er det også vigtigt, at få tegnet en ejerskifte forsikring. En ejerskifte forsikring dækker mulige skader, der ikke bliver fundet ved inspektionen, men det er købers ansvar alene at tegne sådan en.

3: Skødet – få helt styr på købsaftalen

Som en sidste ting er det alfa og omega at man får helt styr på både købsaftalen og sit skøde og at man sørger for at få skødet tinglyst. Købsaftalen er bolighandlens vigtigste dokument – dette er selve aftalen imellem køber og sælger. Dokumentet opsummerer hvem der handler, hvad der handles og de vilkår, som parterne har aftalt sig frem til vedrørende pris, overtagelsesdato, medfølgende inventar osv. Skødet er derfor typisk blot en kort version af købsaftalen indeholdende de væsentligste oplysninger fra denne herunder parterne, ejendommen, overtagelsesdagen, købesummen og købesummens finansiering.

I dette tilfælde er det altid en god ide at alliere sig med en erfaren boligadvokat der kan sikre sig at alt forløber glat så du får en god start på dine nye tilværelse som boligadvokat. Hvis du selv leder efter en god men billig advokat kan du få hjælpe hos Hviid Advokater der har kontorer i 10 af Danmarks største byer.

Previous Post

Next Post

Skriv et svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *