hjemlignemlig.dk

Magasinet om hus og have

Hvordan lægger man selv gulv?

11. februar 2016 Redaktør 1 0 Comments

Når man godt kunne tænke sig at få lagt nyt gulv i sit hus eller sin lejlighed, er der en hel del ting, man skal overveje, før man kan begynde at planlægge og skaffe materialer. Naturligvis findes der forskellige former for gulv både med hensyn til materialer, men også med hensyn til måden, hvorpå gulvet skal lægges.

Hvis man før har prøvet at lægge gulv eller har hjulpet nogen andre, man kender, med at lægge gulv, så betyder det altså ikke, at man nødvendigvis skal følge samme fremgangsmåde, når man skal lægge gulv næste gang – om det så er i ens eget eller i en vens hus. Når man skal lægge gulv, er det derfor vigtigt, at man sætter sig ind i, hvordan de forskellige gulvtyper skal lægges, så man ikke ender op med en gulvtype, som man ikke aner noget om, hvordan man lægger.

Det allervigtigste at have in mente, når man skal vælge, hvordan man vil bære sig ad med at få lagt et nyt gulv, er altså materialet – er der fx tale om en trægulv, så er træsorten – og fremgangsmåden – selvfølgelig det afgørende. Noget andet, som også er vigtigt med hensyn til at skulle lægge nyt gulv, er naturligvis, at gulvet passer til resten af boligen. Det ville være spild af tid at bruge kræfter og energi på at lægge et gulv, som man kommer til at fortryde efterfølgende.

Forskellige former for gulv

Som sagt findes der forskellige former for gulv, alt afhængigt af om man er på jagt efter en gulvbelægning eller et decideret bærende gulve, hvilket ofte er af træmateriale. Skal man lægge gulv helt fra bunden, eller er man interesseret i at skifte sin bærende gulvbelægning ud på grund af svamp eller andet, så skal man altså muligvis indstille sig på, at man skal i gang med at lægge trægulv.

Trægulv er holdbart, forholdsvis billigt (afhængigt af hvilken træsort, man vælger naturligvis) og et pænt trægulv klæder de fleste lejligheder og huse. Trægulve fungerer som et godt grundlag for andre former for belægningsgulve, så selvom man gerne vil have have en anden belægning oven på, så er trægulv et godt valg. Der er som bekendt også mange mennesker, der vælger at have trægulv uden belægning i deres bolig.

Fremgangsmåden, hvis man vil lægge sit eget trægulv

Fremgangmåden kommer som sagt an på valget af gulvtypen. Hvis man vælger en bestemt type trægulv er det vigtigt, at man sætter sig ind i, hvordan det skal lægges rigtigt. Henvender man sig til et byggemarked vil man helt sikkert kunne få den hjælp, man har brug for, så man selv kan lægge sit gulv. Er man i tvivl, er det altså altid en god idé at spørge nogle specialister til råds, før man kaster sig ud i det store projekt, som det jo er at lægge nyt gulv i sit hjem.

Der findes forskellige træsorter, og man skal vælge den rigtige

Der findes mange forskellige træsorter, som bruges til trægulv. Har man besluttet sig for at lægge trægulv enten som bærende gulv eller som belægningsgulv, så er det altså vigtigt, at man tager sig god tid til at finde den helt rigtige træsort. Det vigtigste, når det drejer sig om træsort, er træets udseende og slidstyrke. Nogle træsorter er lyse, men til gengæld ikke så slidstærke. Det gælder fx træsorter som fyr, birk og gran, som alle er forholdsvis lyse og bløde og derfor ikke så slidstærke. Andre træsorter er mindre bløde og derfor mere slidstærke. Det gælder for træsorter som ask, eg og bøg. Til daglig brug er det godt at have et forholdsvist slidstærkt trægulv. Vælger man alligevel en træsort, som er mindre slidstærk, skal man være klar over, at gulvet vil blive hurtigere ridset, ujævnt, og der vil altså gå kortere tid, før der er behov for en renovering eller afslibning.

Med hensyn til holdbarheden, når det kommer til vægt, så er et massivt trægulv helt klart at foretrække frem for et tyndere lag gulv. Når gulvet er tykt og massivt, er der nemlig mulighed for at slibe gulvet flere gange, end der er med et tyndt lag gulv. Betyder holdbarheden dog ikke så meget, så kan man sagtens vælge finérgulv eller laminatgulv, som begge er forholdsvis tynde, men også billigere gulvtyper.

Med hensyn til vedligeholdelse er det også væsentligt at være klar over, hvor meget vedligeholdelse det gulv, man vælger at anlægge, kræver. Generelt vil et lud- eller helt ubehandlet gulv kræve mere vedligeholdelse, end et gulv, der er behandlet med olie, gør. Et oliebehandlet gulv vil være mere modstandsdygtigt over for snavs, ridser og og fugt. Man kan også altid vælge et lakeret gulv, men det vil til gengæld være nemt at se ridser og lignende, hvilket betyder, at man oftere skal afslibe og lakere for at holde det pænt.

Previous Post

Next Post

Skriv et svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *