hjemlignemlig.dk

Magasinet om hus og have

Guide: Feng shui i haven

12. februar 2016 Redaktør 1 0 Comments

De fleste har hørt om det asiatiske koncept feng shui, der forsøger at skabe positive omgivelser i hjemmet. Men vidste du at det også er muligt at gøre brug af feng shui i haven? Med lidt viden om filosofien er det let at introducere dens grundprincipper i sin have og derved skabe et positivt ånderum hvor man kan slappe af i en travl hverdag.

Feng Shui og haven

Feng shui er en oldgammel kinesisk designfilosofi der beskæftiger sig med en universel form for energi kaldet ”chi”. Idéen er, at man kan kortlægge hvordan denne energi påvirker mennesker, og derved skabe sine omgivelser sådan, at man udnytter energien omkring sig optimalt. Feng shui beskæftiger sig med, hvordan verden omkring os påvirker vores indre balance. Når man taler om at indrette sig efter feng shui taler men derfor om, at indrette sit hus og hjem efter skikkens præmisser.

Man fristes let til at tro at en have indrettet efter dette koncept skal være af en bestemt størrelse, men det er ikke nødvendigvis tilfældet. Alt fra store, frodige haver til mindre arealer kan indrettes efter feng shui.
Før du kaster dig ud i projektet er det vigtigt at sætte sig ind i idéerne bag et feng shui bagua. Et bagua er en slags kortlægning af dit hjem med udgangspunkt i, hvilke områder der er forbundet med særlige dele af dit liv. Herved forstås at hvert hjørne af et rum har et tilhørende feng shui-element og –farve. På nettet findes tonsvis af guides til, hvordan du kortlægger de forskellige bagua dele af dit hjem.

Når du har fået en forståelse for dette, kan du udvide konceptet til dine udendørsarealer. Her er det først og fremmest vigtigt at få fat på et kompas, eller observere solens position for at bestemme, hvilke hjørner af din have der vender mod hver af de fire retninger. Dernæst kræver feng shui en hvis grad af selvindsigt. Det kan nemlig betale sig at styrke visse elementer i haven, hvis et aspekt af ens tilværelse ikke fungerer optimalt. Feng shui filosofien er grundlæggende ganske simpel, men den bør studered grundigt for at man kan følge dens principper til fulde.

Haven og de fem elementer

En central tanke inden for feng shui er de fem elementer. Disse er træ, ild, jord, metal og vand, og er hver forbundet med en specifik gruppe farver, henholdsvis grøn/brun, røde nuancer, lys brun/sandfarvet, hvid/grå og blå/sort. Formålet med at kende til disse elementer er, at man ved at styrke hvert element kan skabe positiv energi i haven, hvilket påvirker dig selv og din familie. Det er utrolig vigtigt at alle elementer er til stede i haven, og det er nemmere end man skulle tro at introducere dele af hvert element i den rette ende af haven.

Hvor træ-elementet naturligt hører hjemme skal man placere objekter forbundet med dette element. For at man kan gøre dette, er det vigtigt at vide hvilket element der hører til hvor. Det særligt centrale element er jord-elementet, der symboliserer næring og stabilitet – egenskaber der er vigtige i ethvert hjem. Jord-elementet hører til mod nord- og sydvest samt i midten af haven. Her kan man med fordel placere jordens goder – krystaller, sten og potter. I den sydlige ende hører ild til, som symboliserer personlig styrke og image. Her er det vigtigt at arbejde med røde og gule farver, hvilket kan ske ved at plante blomster i disse farver her. Det er desuden vigtigt at undgå elementer af vand, da disse ”slukker” ilden. Mod øst hører elementet træ til.

Dette symboliserer vækst og vitalitet, og elementet kan realiseres ved at plante store, frodige planter i denne del af haven. Farverne grøn og brun bør være i fokus. Metal-elementet bringer renhed og klarhed til omgivelserne, og realiseres gennem brugen af runde elementer og ting i metal i de vestlige og nordlige dele af haven. Det sidste, og ganske centrale element, er vand. Vand er forbundet med idéen om flow og overflod og bør placeres mod nord og øst. Her er det især muligt at være kreativ med brugen af vand. En stor have giver mulighed for en lille sø, som også har den fordel, at den gavner dyre- og plantelivet i haven.

Har man derimod blot en lille have eller terrasse, findes der et væld af små fontæner der kan bringe flow til omgivelserne. Når man har fået introduceret de fem elementer i sin have er man godt på vej til den perfekte feng shui-have. Herefter kan man ved at studere idéerne bag feng shui og samspillet mellem elementerne, fortsætte arbejdet med at kortlægge de forskellige elementers påvirkning af éns liv. Med den rigtige viden er det muligt at skabe en have med de bedste forudsætninger for et liv fuldt af sundhed, succes og lykke.

Previous Post

Next Post

Skriv et svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *