hjemlignemlig.dk

Magasinet om hus og have

Hvilken type boligfinansiering er bedst?

13. februar 2016 Redaktør 1 0 Comments

I Danmark har vi enormt mange varianter af boliglån. Vi er endda et af de lande, der har allerflest at vælge i mellem overhovedet. Dette er både en luksus og en udfordring, når man som snarlig boligejer skal finde ud af, hvilket lån, der passer bedst til én selv og ens privatøkonomi.

Der er et hav af forskellige faktorer, der skal tages højde for, og ikke alle er lige åbenlyse. Ud over dette skal det også tilføjes, at ikke to låneaftaler af samme type er ens. Det er muligt (og anbefalelsesværdigt) at indgå særlige aftaler med de forskellige låneinstitutter, og det er derfor en rigtig god idé at høre, hvad de forskellige institutter har at tilbyde, før man endeligt beslutter sig. Hvis man har is i maven, kan man endda udnytte de forskellige tilbud i en budkrig og måske være heldig at sikre sig en langt bedre aftale, end først antaget. Som med alt i den økonomiske verden er dette dog ikke uden risiko, og man anbefales at træde varsomt, tålmodigt og ikke forsøge at være for grådig. Hvis man er helt ny inden for låneverdenen kommer her en lille oversigt over tre typiske lånetyper, der forhåbentligt kan hjælpe med at give en smule mere overblik over lånejunglen.

Det sikre valg – Realkreditlån

Det sikre(ste) valg i forhold til at låne penge til en bolig er at vælge et realkreditlån. Denne lånetype kan finansiere helt op til 80 % af den nyerhvervede boligs kontantværdi. Realkreditinstitutterne har muligheden for at være fleksible med deres tilbud, så her er det bestemt værd at høre, hvad de forskellige institutter har at tilbyde. Ligeledes er det værd at tjekke størrelsen på det bidrag, de forskellige institutter kræver for at udbyde lånet.

Bidraget er nemlig ikke en valgfri tilføjelse fra institutternes side, men noget, der desværre skal følge med lånet. Dog kan man være heldig, at beløbet mindskes, da det ændrer sig i løbet af lånets løbetid. I løbet af det første års ydelse på denne type lån, vil et lån med en fast rent gennemsnitligt vise sig at være dyrest, mens et lån med en variabel rente gennemsnitligt er billigst.

På den lange bane er det dog svært at spå om, hvilken løsning, der viser sig at være mest gavnlig for den enkelte, da det er svært at afgøre med sikkerhed, om og hvornår (og hvor meget) renten stiger og falder. Igen er det her vigtigt, at man lytter til sin mavefornemmelse og sin økonomiske rådgiver. Denne lånetype viser sig ofte at være den billigste måde at låne penge til boligen på. Hvor stor en procentdel af boligens kontantværdi, man kan låne til kommer dog meget an på, hvordan ens økonomi i øvrigt ser ud. Lånet gives derfor på baggrund af ens personlige kredit. Lånet kan desuden ofte kombineres med andre låneformer, så man let kan skræddersy det eller de lån, der passer bedst til ens private økonomiske situation. Derfor er det oplagt først og fremmest at vælge et realkreditlån, hvis man på nogen måde kan komme til det.

Tid til plan B – Boliglån

Er man dog ikke heldig nok til at kunne få et realkreditlån, findes der også andre former for finansiering. For eksempel findes der lån udstedt af banken. Denne lånetype tager ikke udgangspunkt i, hvor meget din kommende bolig er værd, og det kan derfor også vise sig at være svært at opnå et lån af samme størrelse, som man ville kunne ved et realkreditinstitut. Denne lånetype er dog fin at bruge i kombination med et realkreditlån, da denne lånetype så fungerer som et supplement til realkreditlånet. Står man dog udelukkende med et banklån, kan man undersøge mulighederne for at kombinere det med andre banklån, hvis man har brug for ekstra kapital.

Ligesom ved realkreditlånet er det vigtigt, at man orienterer sig i forhold til de forskellige banker, de forskellige renter og de forskellige låneformer. Nogle lån gør sig godt på kort sigt, mens andre fungerer godt på den lange bane. Det er desuden værd at have sin egen økonomiske fremtid in mente. Står man over for en forfremmelse? En skilsmisse? Er der et barn på vej? Er der brug for en større renovation i det nye hus? Før man har et klart overblik over sin egen situation, er det endnu mere vanskeligt at danne sig et kvalificeret overblik over de forskellige banklån. Skulle man dog være i den ærgerlige situation, at hverken et lån hos et realkreditinstitut eller hos en bank er mulige, er der en tredje løsning, der kan fungere i forhold til at optage et lån.

Man kan vælge at købe en bolig mod, at banken eller realkreditinstituttet optager pantebreve i ejendommen. Dette sikrer, at pengeinstitutterne kan indkræve lånebeløbet ved i værste fald at sætte boligen på tvangsauktion. Det er derfor ikke anbefalelsesværdigt at optage denne form for lån, da man som boligejer kan blive tvunget til at flytte fra hus og hjem, hvis man ikke møder den månedlige afbetaling. Er du på jagt efter et lån, så kig derfor først efter realkreditlån.

Previous Post

Next Post

Skriv et svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *